Kiertotalous on paras keino vähentää rakentamisesta koituvia päästöjä ja hillitä luonnonvarojen ylikulutusta

Euroopan komission mukaan rakennus- ja purkujätteet ovat yksi suurimmista jätevirroista EU:ssa. Kierrätettävyydestä huolimatta käytöstä poistettua rakennuslasia ei juurikaan kierrätetä uusiin lasituotteisiin. Sen sijaan se murskataan usein muiden rakennusmateriaalien sekaan, jolloin se päätyy kaatopaikoille tai huonolaatuiseksi täyttömaaksi, ja arvokkaiden resurssien materiaalikierto päättyy.

Lasimurskan käyttö float-lasin valmistuksessa vähentää hiilidioksidipäästöjä

Tutkimusten (1 mukaan float-valmistuksessa voidaan käyttää jopa 60 % lasimurskaa. Jokainen float-lasin valmistukseen käytetty tonni lasimurskaa säästää 1,2 tonnia raaka-ainetta. Tämä vähentää kvartsihiekan louhinnan, käsittelyn ja kuljetusten määrää. Lisäksi lasinvalmistuksen hiilidioksidipäästöt vähenevät 250–300 kg jokaista uuniin lisättyä lasimurskatonnia kohden. Kun käytetään korkealaatuista lasimurskaa, ei float-prosessiin tarvitse tehdä muutoksia, eikä lopputuotteen laatu kärsi. Lasi on täysin kierrätettävä materiaali, joka voidaan sulattaa äärettömän monta kertaa. Optimaalisessa lasin kierrätyksessä kierto on suljettu niin, että lasimateriaali palaa lasiteollisuuden käyttöön, eikä valu tuotantokierrosta pois.

Uudelleenkäytettävän ikkunan hiilijalanjälki on nolla

Rakennus- ja purkutekniikkateollisuuden muutos resurssitehokkaammaksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti on jo käynnissä. Rakennusosien kierrätyksen myötä on tunnistettu myös ikkunoiden uudelleenkäyttöpotentiaali. Kiinnostus kasvaa, koska muun muassa taksonomia (EU:n taksonomia-asetus, kohta 4: siirtyminen kiertotalouteen) tuo rahoittajille tavoitteeksi myös rakennusosien uudelleenkäytön. Uudelleenkäytettävän ikkunan hiilijalanjälki on nolla.

Rakennuslasiteollisuus voisi olla täydellinen esimerkki skaalautuvasta kiertotaloudesta

Suurin osa vanhoista ikkunoista päätyy kierrätyksen sijaan betonimurskeen sekaan. Ikkunoiden uudelleenkäyttö on vielä kokeiluasteella, mutta siitä on mahdollista rakentaa kannattavaa liiketoimintaa. Ikkunoita vaihdetaan uusiin mm. energiatehokkuussyistä, tai huonon kunnon vuoksi. Poistetuista ikkunoista saadaan materiaalia uusiin käyttökohteisiin, kuten väliseiniin tai kasvihuoneisiin. Jos osa käytetyistä ikkunoista on huonokuntoisia, voidaan niistä erotella sellaisenaan käyttökelpoiset lasit ja tehdä lopuista lasimurskaa uuden lasin valmistamiseen.

Hegla IG2Pieces-laitteella saadaan lisäarvoa viallisista ja ”käyttöikänsä lopussa” olevista eristyslaseista

Edellä mainittuihin haasteisiin Hegla on kehittänyt IG2Pieces-laitteen, joka erottaa eristyslasielementtien lasit säilyttäen lasien alkuperäiset mitat. Kone leikkaa eristyslasin ympäri, jolloin ehjät lasit voidaan erottaa välilista- ja kittausmateriaalista. Toisistaan erotetut kierrätyslasit ovat huomattavasti arvokkaampia, kuin vanhat, usein hukkaan heitettävät eristyslasielementit.

Rakennuslasiteollisuus voisi olla täydellinen esimerkki skaalautuvasta kiertotaloudesta. Lasin kierrättäminen lasiteollisuuden tarpeisiin vähentää energian ja luonnonvarojen kulutusta, sekä hiilidioksidipäästöjä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää Eerolta!

(1:  GPD 2019 Conference Proceedings, Rethinking the Lifecycle of Architectural Glass DeBrincat G., Babic E., ss. 267-272.

Matkaa alan kirkkaimpaan kärkeen kanssamme